28. sij 2011.

Šećerlema sa kokosom

Prezentujem vam još jednu alternativnu poslasticu, sa kojom trebamo biti umereni! I ako je ovaj slatkiš bez aditiva, boja, veštačkih aroma, i svega onoga čime industrijska proizvodnja "obogaćuje" drage nam poslastice (više možete pročitati u ovom postu), ne bi trebalo da preterujete u konzumaciji ovih šećerlema.
To je još jedan jednostavan i brz recept koji me podseća na detinjstvo. Roditelji su se čudili, kako su se tako brzo trošile zalihe šećera, a ja sam pripremala slatku poslasticu svojim sestrama, i na desetine komada nosila u školu prijateljicama. Još vruću masu, sipala bi u metalne zatvarače od tegli i lizale bismo domaći slatkiš dok ne oderemo jezike. Svako naredno pravljenje, bilo bi "dorađeno" novim sastojkom i probala sam doslovno sa svime, od banana i ostalog voća, pa do oraha, badema, susama, i raznih začina. Ipak, najdraži mi je ukus kokosa.

Zagrejte u šerpici 300 grama nerafinisanog smeđeg šećera šećerne trske i polagano ga otapajte na vatri, mešajući. Dodajte otopljenom šećeru malo soka od limuna (malo će se zapeniti, ali neće prskati) i kokosovog brašna u količini kojoj želite. Sklonite sa vatre, lepljivu smesu izlijte na papir za pečenje, zbog gustine, zadržaće se na debljini od 3-5 mm i sačekajte da se malo ohladi, pa još toplu masu zamašćenim nožem (samo ga "provucite" kroz maslac) isecite na željene oblike i odvojite od papira.

 Ulaznica za januar 2011, domaćica: Sandra
tema: kokos

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector

Broj komentara: 6:

  1. Uf, uf, mi smo to nekada radili s orasima, ali i ovo je odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Neću da se igram, ja sam sutra imala u planu između ostalog napraviti i ovo :)...
    Inače ono što sam još htela napraviti doživljava "katastrofu" u frižideru ali ja se sve nadam da će sutra ipak izgledati o.k. :)Doduše dragi kaže da je ukusno i da se ne brinem jer će se i ovako pojesti ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. @Κάθαρσις: super je i sa orasima!
    @maslinka: samo ti radi i salji recept! Drzim ti fige da ovo sto ti je u frizideru bude neponovljivo! Sigurno nije toliko strasno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav imam jednu nagradu, za tebe na mom blogu....

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja ovo ignoriram,moram se oduprijeti...nemoj više,molim te!

    OdgovoriIzbriši
  6. @Miodrag: hvala ti na nagradicama. Za par dana cu ih podeliti dalje. Hvaaaaala!
    @Tatjana: mozes ignorirati :))) necu vise! U planu je detox vikend! ;)

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...