15. sij 2011.

Rižoto sa pečurkama + nagradice

Početak ovog vikenda je u znaku novih nagradica, kojima su me razveselile drage blogerice! Još jednom zahvaljujem i jako se radujem, prvo pristiglim nagradama Maje, pa onda i Tacijinom slatkom satiću!
Januar mi samo leti i izmiče, ništa ne stižem od obaveza, tako da ću se daljim uručivanjem, tj. prosleđivanjem nagradica, pozabaviti kasnije.
Nekoliko poslovnih sastanaka u toku prošle nedelje završavalo se, pa kako bi drugačije u Srbiji, nego sa ručkovima u restoranima, tako da smo se uželeli našeg integralnog pirinča.
Proteinski balans današnjeg rižota sam napravila sa pečurkama i graškom.

Šolju (od 1/2 litre) integralnog pirinča dobro oprati i preliti sa duplom količinom vode, posoliti jednom kafenom kašikom morske soli i staviti da provri; ostaviti da se kuva na najmanjoj vatri, poklopljeno pola sata, nakon čega sklonite šerpu sa vatre (voda ne bi trebala da uvri).
Sledeće što Vam je potrebno: 300 gr (od nogica očišćenih) šampinjona; dobro oprati pečurke i cele ih staviti da se obare u vrelu, posoljenu vodu 3 minute, procediti, vodu baciti, a pečurke, kada se malo ohlade, usitniti na veličinu manjeg zalogaja (ne na listiće).
Jednu veću glavicu ljubičastog luka sitno iseckajte, malo posolite i dinstajte na 1/2 dcl nerafinisanog maslinovog ulja, dok ne postane staklast. Dodajte mu sitno iseckan struk praziluka, dinstajte 5 minuta i na kraju, dodajte i isečene šampinjone i 200 gr zamrznutog graška. Još malo dosolite morskom soli, dodajte prstohvat suve mirođije (kopra), začinite sa 1/3 kafene kašike đumbira u prahu i 1/3 k.k. praha kurkume. Svemu dodajte pirinač sa vodom koja nije još skroz uvrela, poklopite i kuvajte uz povremeno mešanje i dodavanje vode (rižoto ne treba da bude suv i rastresit!), dok pirinač potpuno ne omekša.
Sklonite sa vatre, dodajte šaku sitno naseckanog peršun lista (ako koristite osušeni peršun list, prethodno ga nakvasite sa malo vode i pustite da odstoji), dodajte malo soja tamari sosa (ipak probajte pre toga da ne bi bilo preslano), dobro promešajte, poklopite na 10-ak minuta, da se pirinač odmori.
Servirajte kao samostalno jelo (ukrasite sa alevom paprikom), uz bogatu sezonsku ili zimsku salatu.

Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

3 komentara:

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...