25. sij 2011.

Kompot od šljiva

Na lepom Jubistacha blogu koji često posećujem, podsetila sam se da imam i ja šljive u zamrzivaču, višak od pravljenja džema - odlična ideja za kompot od šljiva.
Po nekim navodima stručnjaka iz oblasti nutricionizma, uveče je ispravnije jesti kompot nego sveže voće, zbog kratkoće varenja, tj. lakše probavljivosti.
Kompot je preporučljiv obrok onima koji imaju osetljiv crevni trakt, starijim osobama, ali je svakako i odlična i zdrava zimska poslastica, pogotovo ako kompot obogatite začinima.

Šljive od kojih sam jesenas pravila džem, a kojih je bilo daleko više nego što sam bila u stanju skuvati, zamrznula sam; sada ih nisam prethodno odmrzavala, već sam zamrznute stavila u veću šerpu (čelična sa duplim dnom) na minimalnu vatru, bez vode da se polako odmrznu. Još zamrznute sam ih posula nerafinisanim šećerom šećerne trske, dodala narendanog đumbira, malu šipku cimeta, prah karanfilića i mrvicu crvenog grčkog šafrana (na samom kraju). I prstohvat morske soli. Po navici uvek kada kuvam voće, dodam i malo soli. Mislim da je voće čvršće i da ne izgubi boju od toga. Možda i nije tako, ali, to je navika! U svakom slučaju, ne šteti!
Šljive u otapanju puste vodicu tako da je nije potrebno dodavati osim ako ne želite blaži okus, a kada kompot provri, sklonite sa vatre.
Kompot možete čuvati u frižideru nekoliko dana.

Protected by Copyscape Plagiarism Check

Broj komentara: 5:

  1. Veliki pozdraevo me opedsa odmora, sve najbolje u 2011 godini, puno zdravlja i srece.A sto se tice sljive volim je svakojako, pa cak i burek pravim sa sljivama. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oooo, Surac, hvala! Pa nedostajali ste nam! Nadam se da ste se lepo odmorili! Ne sumnjam da takav majstor... ali burek??! Ono, razvlacite kore kao na snimku?! Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  3. I ovaj kompot bih rado probala. Kombinacija začina po mom ukusu...

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan kompot, ja ih rijetko pravim i morala bi to promijeniti

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...