5. sij 2011.

"Ajme, koliko nas je!" - januar 2011. - Tema

Drage moje, dragi moji!

Osobita mi je čast biti vašom domaćicom ovoga meseca, zahvaljujući izboru našeg decembarskog odličnog domaćina Zorana, kojeg je taj, ne mali posao, zatekao u periodu kada svi slave ili odmaraju.

Pre svega, želim da Vam čestitam Novu 2011, da poželim Vama i Vašim bližnjima sve najbolje, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu: puno zdravlja, sreće, uspeha, ljubavi i veselja i svega što Vam treba i što želite! 

Blog "Mlin naš nasušni" imam nepunih godinu dana, a igricu "Ajme, koliko nas je" otkrila sam pre tri meseca, od kada i učestvujem u njoj. Inače, igra je započeta u avgustu 2008, na inicijativu food blogerke Snježane sa bloga Dalmacija Under Down.
"Ajme, koliko nas je" jeste igrica, ali verujem da nije zamišljena kao igra na sreću (prema kojima gajim duboki prezir). Iz tog razloga, neću izvlačiti nagrađene iz bubnja, svesna da će biti teško odlučiti se između svih primljenih recepata. Smatram da nagrađeni trebaju biti izabrani po sudu domaćina, te da je uloga domaćina upravo u tome. U suprotnom, hajde da napravimo kompjuterski programčić, pa neka nas on izvlači! Slažete se? Ako ne, pišite o tome i ja ću se povinovati sudu većine.
Naravno, ni na koji način ne želim umanjiti vrednost prethodno nagrađenih, jer ipak, igrom slučaja, zaista i zaslužuju osvojeno, na čemu im još jednom čestitam!
Pozivam i sve nove blogerice da nam se pridruže i da pokažemo svetu: Ajmeeeeee, koliko nas je!

Dosadašnje mesečne teme ove igrice su bile: cimet, đumbir, naranča, integralno brašno i pšenica, suvo voće, ljute paprike, čokolada, pirinač, maslina, bundeva, zelje/kupus, jabuka, sir, agrumi, kafa, orašasti plodovi i sjemenke, ananas, tikvice, kukuruz, pasulj i sočivo, gljive/pečurke i prošlomesečna tema - šargarepa/mrkva i paškanat/pastrnjak.

A ja, vaša domaćica za mesec januar, za temu odlučila sam - snežno beli... kokos!
Verujem da ćete me zasuti prekrasnim receptima, a sigurna sam da to neće biti samo kolači! Znam da će nekima od Vas ovo biti poseban izazov za ukusna, neobična i egzotična jela!
Svoje recepte mi šaljite na e-mail:
sandramilox@gmail.com
a potvrda da sam primila Vaš mail će biti povratna poruka sa moje adrese!

I za kraj, kratko podsećanje: kokosov orah je plod drveta kokosove palme visine 25-30 metara; uspeva u tropskim krajevima. Ime potiče od grčke reči coco što znači zrno, plod (izvor: Wikipedia). Kokosova palma i njezin plod ima višenamensku korist za čoveka, jer se koristi za hranu, piće, ali i za izradu odeće, kozmetike, građevinskog materijala, nameštaja i kao sirovina za mnogobrojne proizvode u savremenoj svetskoj industriji.
U ishrani koristimo plod kokosa i prerađevine od istog. Tako koristimo kokosovo brašno (rendano kokosovo meso), pahuljice, mleko (kokosovo meso pomešano sa vodom, izblendovano i proceđeno kroz gazu), ulje (palminog lista), i maslac.
Naravno, kokosov orah sadrži i značajne količine vitamina i minerala, ali i zasićenih masnih kiselina koje podižu nivo holesterola, što verovatno nije toliko značajno, obzirom na ređe (povremeno) korišćenje malih količina u ishrani. Interesantno je da je naučno dokazano da taj negativni učinak vezan za holesterol - kod vegetarijanaca izostaje.
Iz svega proučenog na temu kokosa, zaključujem da je dobro koristiti kokosovo mleko povremeno u ishrani, jer je nisko alkalno, tj. smanjuje "kiselost" organizma, a samim tim povećavaju se odbrambene snage našeg organizma.

Još jednom, sve najbolje u Novoj 2011. uz meni dragu i simpatičnu, davno snimljenu fotografiju!
Naš minijaturni šnaucer Gary kojeg se sa radošću sećamo. Odavno je u psećem raju.

Broj komentara: 25:

  1. Sretna NOVA i tebi i tebi dragim ljudima...
    Kokos kao namirnica mi se baš sviđa i već smišljam šta bi i kako bi...
    Što se tiče biranja ja sam za to da TI a ne sreća odluči... kada sam ja bila domaćin htela sam napraviti anketu pa da se pobednik odluči glasanjem ali nešto nisam uspela i na kraju sam sama odlučila ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke, Sandra! Biće na ovu temu i od mene nešto. Kokos obožavam. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Veliki pozdrav nasoj novoj domacici, verujem da ce nam kuhinjice divno mirisati na kolacice sa kokosom ovog meseca (za sada mi nista od slane varijante ne pada na pamet, ali mozda smislim nesto do kraja;))...a tebi i tvojima zelim sve najlepse u Novoj godini i sretan Bozic!;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga moja, jos jednom da pozelim Srecnu Novu Godinu tebi i tvojoj porodici i u njoj sve najbolje i da ti cestitam na izboru za domacicu.
    Svidja mi se namirnica, eto izazova za mene da spremim nesto slano od kokosa :) Sto se tice "izvlacenja" imas sva prava da obavis dodelu onako kako zelis. :-*

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao prvo cestitke na ulozi domacice!
    Kao drugo od srca pozdravljam ideju da domacice/ini odlucuju od nagradama, a ne da se izvlace iz bubnja. Upravo sam tako nesto htjela predloziti jer smatram da izvlacenje iz bubnja djeluje nestimulativno na ucesnike (zasto bismo se uopce trudili ako o nagradama odlucuje bubanj).
    I trece i najvece: kokos...SAVRSENA TEMA...bas sam odusevljena!

    OdgovoriIzbriši
  6. Tebi također sve najbolje draga Sandra!
    Sviđa mi se namirnica koju si odabrala i počinjem intenzivno razmišljati što ću napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  7. I tebi Sandra sve najbolje u novoj godini! Tema je odlična! Ako smem da primetim puno nas je za prethodna slavlja pripremalo rafaelo ili njemu slične kolače, a slano jelo sa kokosom, e to je pravi izazov i egzotika!

    OdgovoriIzbriši
  8. Cestitke i od mene za izbor domacice iako sam vam se od skoro prikljucila.Stavila si nas na razmisljanje.:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Požarevljanko moja, drago mi je što si baš ti odabrana za domaćicu meseca, pa ću se, nadam se, i ja priključiti igrici, jer mi deluje veoma interesantna. Kokos, baš interesantan izbor, mada ga slabije koristim u ishrani.
    I tebi i tvojoj porodici, od srca želim sve najbolje u Novoj godini!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nesto slano sa kokosom dolazi od mene sigurno.
    I izbor nagrada po tvojoj odluci je super (kada bih opet imao sanse, to bih i uradio, lako biti general iza bitke :)).

    A slika Gary-ja me podjeti na naseg Baltazara koji se pridruzio Gary-ju Maja prosle godine...sigh

    http://www.facebook.com/photo.php?pid=1282622&id=1370842008

    OdgovoriIzbriši
  11. Taman sam pocela zahvaljivati devojkama, kad' eto i Zorana koji je lafovski odradio svoj posao domacina! Fotku ne mogu videti, verovatno moramo prvo postati prijatelji na Fejsu!
    Hvala svima, drago mi je da vam se tema svidja i da me podrzavate u odluci. Hvala!
    @Maslinka: ideja ti je super sa grupnim glasanjem, malo je komplikovano, ali eto ideje za razmisljanje. To bi moglo biti super. Mozes pokrenuti neku novu igricu sa takvim nacinom glasanja. Sa internetom je sve to moguce!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Sandra, prije svega još jednom sve najbolje u Novoj Godini ! I Čestitam ti na izboru za domaćicu ovomjesečne igrice ! Odličnu temu si izabrala , kokos ću ovaj mjesec sigurno negdje smjestiti. Što se izbora pobjednika tiče, ja sam ih u mome krugu izabrala sama :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan izbor teme obožavam kokos, bit će tu finih recepata.

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Sandra, sve najlepse u Novoj godini!
    Tema mi se jako svidja, a slazem se s tobom i sto se tice izbora pobednika :)
    Saljem ti prve ulaznice za koji dan!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Sve čestitke domaćici,tema odlična!

    OdgovoriIzbriši
  16. odlična tema. obožavam kokos:)
    sretna nova godina i sretno s vođenjem igre ovaj mjesec!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Bas sam srecna sto vam se toliko svidja tema! Ajmeee, necete valjda svi u zadnji cas da mi saljete??! :))) Salim se! Opusteno, sve je pod kontrolom!

    OdgovoriIzbriši
  18. Čestitika na izboru domaćice i još veća čestitika na odličnom izboru kokosa kojeg ja obožavam.

    OdgovoriIzbriši
  19. Srecna nova i od mene..tema je ok.bacam se na posao.

    OdgovoriIzbriši
  20. Fenomanalno, kokos volim i u ovaj krug upadam...Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  21. O.K. djevuške! čekam recepte! Dosta praznovanja!!! ;)

    OdgovoriIzbriši
  22. Pristiglo je dosta recepata, ali ono sto me zbunjuje je to sto sam videla da neke od vas, jos mi nisu poslale recepte, vec ih samo objavile na svom blogu... a ja sam jos samo jedan dan domacica!?
    Cekate zadnji cas? ;)

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Sandra, upravo ti prijavljujem recept mailom, nadam se da nije kasno. Mislila sam preskočiti ovaj mjesec, skoro nisam stigla, ali sam se noćas uposlila i ispekla svoju ulaznicu za ovomjesečnu temu, nisam imala mira, a i ovo mi je prva kuvarigrica u kojoj sudjelujem : Kokos obožavam, mail ti stiže.

    OdgovoriIzbriši
  24. Naravno da nije kasno! Drago mi je sto si stigla poslati ulaznicu i pridruziti nam se u ovoj slatkoj igrici! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...