15. ožu 2010.

Prolećno varivo sa noklicama


Expres lonac koristim često za brzu pripremu hrane. Hrana je brže kuvana, a samom brzinom pripreme namirnice zadržavaju sve ono korisno što bi dugotrajnim iskuvavanjem "isparilo".
Glavicu crnog luka sitno iseckajte, stavite u expres lonac, dodajte prstohvat morske soli i dinstajte na nerafinisanom suncokretovom ulju.
Kada je luk dinstan, u expres lonac dodajte: naseckanu na kolutiće šargarepu, na drvca podeljeni karfiol i brokulu, jedan krompir naseckan na kockice i svemu dodajte šaku zelenog graška (svežeg ili zamrznutog).
Začinite morskom soli, kurkumom, alevom paprikom i svemu dodajte 2 supene kašike soja ljuspica. Vode dolijte toliko da je bude bar dva prsta iznad povrća u loncu. Zatvorite expres lonac i kada provri, nakon 20 minuta sklonite sa vatre.

Recept za Noklice
Dok se varivo kuva, u sudu pomešajte pola šolje integralnog pšeničnog brašna i pola šolje heljdinog integralnog brašna, možete dodati jaje ako koristite jaja u ishrani ili ga ne dodati. U brašno dodajte na vrh kašićice morske soli, čajnu kašićicu ulja (biće mekše noklice) i mlake vode i mešajte drvenom kašikom dok se testo ne počne odvajati od suda i kašike.
Otklopljeni expres lonac vratite na vatru, pustite da varivo provri, ako je potrebno dodajte još vode jer će noklice zgusnuti varivo i čajnom kašićicom zakuvajte noklice u varivo. Neka se kuvaju 5 minuta i servirajte.

Ako kuvate noklice kao samostalan prilog jelima, onda ih jednostavno kašikom zakuvajte u veću količinu vrele, posoljene vode, kuvajte 5 minuta i ocedite kroz cediljku.

U tanjiru se može začiniti i sa malo sojine ili obične (mlečne) pavlake.


Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker

3 komentara:

  1. Gospodjo Milovanović,svaka Vam čast da ste tako brzo reagovali na naše komentare i odmah pridodali još recepata iz Vaše zdravije kuhinje.Hvala Vam na izuzetno brzom odgovoru na naše prohteve,ali da znate da činite dobro delo, zato što se moja porodica tek privikava na zdraviji način ishrane i zaista nam je po nekada teško da smislimo nešto što bi svakom prijalo i bilo tako ukusno kao što su to Vaša jela. Molimo Vas da bar sada u početku,objavite po jedan recept svakoga dana,kako bi uživali svakodnevno u Vašim specijalitetima,a da nam ne bude jednolična ishrana.

    OdgovoriIzbriši
  2. E ovo je fantasticno.Licno sam probao,nego mi je bilo neprijatno da jedem vise.Cisto zdravlje.

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...