24. ožu 2010.

Krompir sa boranijom i celer salatom

Na mojem blogu ćete pronaći neobične kombinacije jela. Mi ne jedemo meso, retko ribu (ne spremam je, osim za Slavu), pa će Vama koji jedete pomenute namirnice, možda se ovakva jela učiniti "siromašna", nedovoljno "jaka" ili će komentar propratiti neka od zabluda o zdravoj ishrani. Neki od naših prijatelja prisutnih nekom prilikom za našom trpezom, zapanjeno bi konstovala "pa ovo je hrana, prava hrana". Pokušajte, bez obzira na svoje svakodnevne navike u ishrani, bar jedan dan u nedelji učiniti posnim, u čemu će Vam, nadam se pomoći neki od mojih recepata.

Mladi krompir kratko obarite, vodu prospite, prelijte sa dovoljno nerafinisanog maslinovog ulja, posolite i na laganoj vatri u poklopljenoj šerpi ili dubljem tiganju pecite dok ne omekša. Na kraju ga začinite sa sitno seckanim peršun listom koji dodate kada sklonite gotovi krompir sa vatre.

Oko 300 gr boranije obarite da bude meka. Ja koristim kvalitetno čelicno posuđe sa duplim dnom, tako da povrće kuvam bez vode i bez masnoća, što znatno podiže kako kvalitet, tako i ukus hrane. U tiganju ugrejte 5 kašika nerafinisanog maslinovog ulja, dodajte 5 kašika prezli, blago propržite nekoliko trenutaka i dodajte boraniju. Promešajte i servirajte.

Jedan celer i jednu kiselu green jabuku podjednake veličine ogulite i narendajte. Prelijte sa sokom pola limuna, posolite, dodajte kašićicu smeđeg šećera, malo mlevenih oraha ili sušenih pšeničnih klica, začinite sa malo nerafinisanog maslinovog ulja i nekoliko kašika sojine pavlake. Dodajte mrvicu cimeta, karanfilčića i muskatnog orašćića. Dobro promešajte i servirajte ukrašenim trakicama sveže crvene paprike.

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker

2 komentara:

  1. Fenomenalan recept,baš imate smisla za kombinovanje namirnica. Svako jelo koje smo napravili po Vašem receptu je vrlo ukusno, samo da se još malo utreniramo i biće super.Ne znamo da li je isto kao što vi spremite, ali je jako dobro.G-djo Milovanović samo tako nastavite i mi ćemo Vam biti veoma,veoma zahvalni.Zoran

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Zorane. Uskoro ce rodjendan pa cu postaviti neka nova, neka stara jela... Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...