18. ruj 2010.

Varivo od nauta + zdrave grickalice

Naut (leblebija, slanutak) je kvalitetna mahunarka, u nasem narodu omiljena kao slana, pecena grickalica. Takodje se u nekim narodima koristi, mesajuci je sa psenicom, za pripremu kvalitetnog hleba, Francuzi je koriste za pripremu pirea (poput krompir pirea). Takodje, dodaje se supama, corbama, varivima i saltama, ali se od njega prave i ukusni namazi poput pasteta. Moguce je cak pripremiti i slatkise od nauta, a pecen i mleven se koristi i kao surogat kafe. U svakom slucaju, nutricionisti preporucuju sto cescu upotrebu nauta u svakodnevnoj kuhinji.
Za ovaj recept Vam je potrebno oko 200 gr. nauta. Preko noci ga potopite u dosta vode. Nabubrice i uvecati zapreminu. Pred pripremu jela, ocedite ge i skuvajte u expres loncu sat vremena (solja nauta sa tri solje vode). Kuvan naut procedite.
Dinstajte na kockice nasecen praziluk sa 3 supene kasike nerafinisanog maslinovog ulja. Kada je praziluk dinstan, dodajte mu naseckanu jednu vecu sargarepu, jedan na kockice nasecen krompir i jednu seckanu, svezu crvenu papriku. Posolite i dalje dinstajte 30-ak minuta, povremeno dodajuci vodu da ne zagori.
Kada je povrce omeksalo, dodajte ocedjen naut, vode koliko je potrebno da prekrije povrce i naut, i kuvajte jos 20-ak minuta. Dosolite, pobiberite, dodajte malo mlevenog paradajza i vode do gustine variva. Na kraju, zgusnite varivo zakuvavsi noklice (link ka receptu).
Savet plus: ukoliko skuvate vise nauta, ocedjen visak nauta blago posolite mlevenom morskom solju, stavite u tiganj (bez ulja) i pecite (susite) 15-ak minuta na laganoj vatri. Ugodno grickanje!



Protected by Copyscape Originality Check

2 komentara:

  1. Nisam znalada se tako zovu. Stvarno moram da ih kupim jer još nisam radila sa njima. Tako zdravi recepti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha ;) Kupi, ima ih u prodavnicama zdrave hrane. Moze se kupiti "na merenje", a trenutno u Srbiji ima i organic pakovanje od 500gr, pakuje ga Byond Nis. Svidece ti se!

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...