15. srp 2011.

Pohovane tikvice

Moja mama i ja smo za vreme njenog boravka kod nas, svakodnevno bile zajedno u kuhinji, a jednom prilikom smo spremile pohovane tikvice. Možda i vi pohujete isto ovako, ali zbog mojih prijateljica koje su bile iznenađene kada su prvi put probale kod mene tikvice (ili patliđane) ovako pripremljene, odlučila sam da objavim ovaj jednostavan recept.

Znate već da pržena jela nisu preterano zdrava, pa čak ni ako koristimo zdrava, nerafinisana ulja prilikom pečenja, ali ja obožavam pohovane tikvice i pohovani patliđan, no zaista ne volim miris izgorelog ulja u kući i kosi. Takođe, nije zanemariva ni finansijska ušteda, pogotovo ako, kao ja, koristite isključivo nerafinisana (hladno ceđena) ulja u svojem domaćinstvu. Ako imate, a verujem da imate slična razmišljanja, svideće vam se ovo:

Tikvice sam dobro oprala i neoguljene isekla na kolutove debljine 1 cm. Stavila sam ih u činiju i blago posolila morskom soli. Ubrzo su počele otpuštati višak vode.
Kolut po kolut sam stavljala u činiju sa integralnim pšeničnim brašnom, pa u činiju sa razmućenim jajetom i na kraju u činiju sa prezlama.
Gotove kolutove sam posložila u tepsiju, postavljenu papirom za pečenje i svaki kolut nakapala sa par kapi nerafinisanog maslinovog ulja. Stavila sam u prethodno zagrejanu pećnicu peći 20-ak minuta na 180 stepeni dok kolutovi tikvica nisu porumenili.
Tikvice sam poslužila sa integralnim pirinčem i salatom od svežeg povrća uz sveže pečenu integralnu pogaču.

I ako moja majka nije vegetarijanac (istina, meso jede u minimalnim količinama) zaista nema ništa protiv kada prilikom boravka kod mene i po mesec dana ne okusi ništa od mesa - uz ovakva i slična jela.


Na ovaj način možete pohovati i patliđan. Njega prethodno ogulim, a kolutove ostavim posoljene 30-ak minuta nakon čega svakog blago pritisnem dlanovima da bi ga ocedila od viška tečnosti. Dalje ga pohujem na isti način kao tikvice.
Tikvice uvaljane u brašno, jaja i prezle - poslagane u tepsiji na papir za pečenje.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Scanner

Broj komentara: 13:

  1. ovo mi je odlicno, slično radim i jako volim pohane tikvice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično, pohujem tikvice u raznim kombinacijama( naribane, narezane, zapečene) ali nikad na ovaj način( na kolutiće) Hvala za recept i pozdrav iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam pohane tikvice, a ove ću sigurno probati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je predivno, i ja izbegavam pržena i pohovana jela, a ovako spremljena su sigurno zravija. Tikvice i plavi patlidžan su moji favoriti u kuhinji... Pozdrav mila :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. O da i aj tikvcie pohujem na raznorazne nacine.A to sto si pisala za mamu najvise volim da kuvam s anjom u kuhinji;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sviđa mi se način na koji si sa svojom majkom pripremila pohovane tikvice. Uvek sam za varijantu zdrave pripreme!

    OdgovoriIzbriši
  7. Dugo te nije bilo, i nadam se da je to zbog posete mame ili nove knjige. Odlično je ovo pohovanje iz rerne. Štipnuti kalorije gde god se može.

    OdgovoriIzbriši
  8. @Tamara: Odlicne su ovako, zar ne?

    @LivesArt: Ima li vrucine u Splitu? Hvala na pozdravima, uzvracam! Za koji dan i ja cu kod Zadra u moju Rovanjsku <3

    @Marina: Javi kako ti je ispalo! Meni je bolje nego klasicno przenje u ulju.

    @jacamaca: I meni su tikvice i patlidjani omiljeno povrce! Hvala, pozdrav iz Pozarevca.

    @Dzoli: zbog udaljenosti, nisam cesto u prilici sa mamom kuvati... to je uvek dozivljaj. Sta bi mi bez mama???

    @Mary: Probaj ovako, ako vec nisi :) Hvala na poseti!

    @Zora: Uvek ih tako spremam. Cak su i ukusnije, a svakako hranjivije od klasicnog nacina przenja na ulju ili masti.

    @J e l e n a: Hvala draga sto si primetila moje odustvo. Da, od Uskrsa mi je skroz lud period... odlazak kod mojih u Zagreb, pa poslje su oni bili kod mene mjesec dana, pa sam isla na predivan seminar rekonekcije u Zagreb, pa onda je trebalo nadoknaditi sve zaostatke na poslovnom planu... nova knjiga u pripremi i milion drugih stvari koje odradjujem :) Ako nisi probala ovaj nacin, obavezno probaj. Znam da i ti pazis na ishranu. Idem malo pogledati sta ima novog kod tebe. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nikada ne poham povrće jer i inače nisam ljubiteljica pohanog. Jela sam pohane tikvice i znam da su zaista odlične. U svakom slučaju, odličan ručak (itekako volim obroke bez mesa).

    OdgovoriIzbriši
  10. Tikvice i patliđane često poham, ali u tome postupku koristim i jaje. Tvoj način pohanja i pečenja u pećnici mi se jako sviđa, svakako ću isprobatii ovako i sigurna sam da će mi se svidjeti.

    p.s. drago mi je da si nam se vratila sa tvojim uvijek zanimljivim i odličnim receptima. Od kada pratim tvoj blog počela sam raditi češće izlete u ovu vrstu prehrane i moram priznati da mi odgovara.

    OdgovoriIzbriši
  11. @Κάθαρσις: Hvala ti draga!

    @Branka - byB: Probaj, svidece ti se! No, uh, tvoji inspirativni pekmezi... ma kraljica si! <3 Hvala ti na lepim recima.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja pravim pohovane tikvice na slican nacin iz istih razloga (izbjegavam przeno i masno ). Mada ja to jos vise pojednostavim:) Ja izmeljem rizu, nasjecem tikvice i bez cekanja pohujem u tako izmljeveno rizino brasno, pecem u rerni 40 tak minuta, posolim ih nakon sto ih izvadim iz rerne, onda se mogu zaciniti sa par kapi maslinovog ulja i bijelog luka , ali fine su i socne i bez dodataka. Kao da poh drzi vodu unutar njih da ne ispari dok se peku, mislim da je mnogo zdraviji nacin nego przit na ulju. Sad bas hocu da probam na slican nacin da pohujem i crvenu papriku...probacemo ... pa sta bude:)

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...