21. ruj 2010.

Vegetarijanski rucak I

Suprug i ja, u sali ovo jelo zovemo "Krompir sa pecenjem" :)
U ovo doba godine, pijace su prepune prelepih, belih i ogromnih glavica karfiola. Potrebna Vam je jedna poveca glavica belog karfiola, a izaberite onu koja ima jos uvek svez zeleni list.
Dobro operite glavicu karfiola pod mlazom vode, a list isecite i sacuvajte sa supu (sledeci post!). Uzmite vecu i dublju serpu, toliku da Vam glavica karfiola stane u nju. Prvo pokusajte glavicu smestiti u serpu i dolijte vode da prekrije glavicu. Kada ste pronasli odgovarajucu serpu i dodali vodu, izvadite karfiol, vodu posolite morskom solju (na 1 l vode 1 kafenu kasicicu soli) i pustite da provri. U vrelu vodu pazljivo spustite glavicu karfiola i ostavite da vri 10 minuta.
Ukljucite pecnicu na 180 stepeni.
Krompir dobro operite i oljustite. Naseckajte ga na kriske. Stavite u vecu tepsiju i prelijte maslinovim nerafinisanim uljem i soja tamari sosom (nabavite u prodavnici zdrave hrane - u ovom blogu je vec dosta napisano o ovom lekovitom zacinu). Rukama promesajte da se krompir oboji tamarijem i oblozi uljem.
U sredini tepsije napravite mesta za karfiol. Glavicu pomocu dve viljuske pazljivo izvadite i celu je stavite izmedju krompira. Vodicu sacuvajte za supu. Premazite karfiol u tankom sloju Bio senfom. Preko senfa namazite pavlaku. Ako koristite sojinu pavlaku koja je nemasna, prethodno je umutite sa malo nerafinisanog maslinovog ulja; ako koristite mlecnu kiselu pavlaku, nema potrebe za dodavanjem ulja, jer ona je dovoljno masna. Mozete i pobiberiti kafriol, ako volite.
Jelo stavite u pecnicu, smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite 40-ak minuta (dok krompir ne bude pecen).
Servirajte toplo uz bogatu salatu!

Protected by Copyscape Plagiarism Detection

2 komentara:

  1. ja baš i nisam neki obožavatelj cvjetače i rijetko je pravim na bilo koji način, no negdje imam napisan ovakav sličan receptić (bez senfa, ali senf je dobra ideja) i baš sam rekla da ću isprobati možda mi se na ovaj način dopadne

    OdgovoriIzbriši
  2. Do pre 10 godina, moj suprug nije mogao ni da zamisli da jede karfiol i jedva sam ga nagovorila da proba ovo jelo! Cesto ga pripremam...

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...