27. srp 2010.

Kaša od prosa sa brusnicama

Ovaj zdrav i jednostavan doručak možete za vrlo kratko vreme pripemiti.
Oljušćeno seme prosa (žute kuglice) se od uvek koristilo u ljudskoj ishrani kao visoko hranjiva, bezglutenska žitarica. Interesantno je naznačiti da od sejanja pa do žetve zrele biljke u idealnim uslovima treba proći samo 65 dana! Proso je bogato belančevinama, vitaminima B kompleksa, i mineralnim materijama gvozđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Šolju prosa dobro operite na sledeći način: stavite proso u šerpu, pustite vodu iz česme da teče i trljajte dlanovima proso. Kada je voda bistra, proso je oprano.
Prelijte proso u šerpi sa dve šolje vode i stavite kuvati. Pustite da provri i kašikom skinite penu koja se napravi. Kuvajte na laganoj vatri 20-ak minuta, mešajuci povremeno i po potrebi dodajte po malo vode da bi jelo bilo kašasto.
Kada proso omekša, sklonite kašu sa vatre, zasladite kašikom meda ili ječmenim sladom, prespite u tanjir i posipajte suvim brusnicama.
Servirajte doručak! Prijatno!

Protected by Copyscape Plagiarism Tool

4 komentara:

  1. Zanimljiv recept. Ja recimo, pravim kasu tako sto stavim beli luk i maslinovo ulje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako volite slanu varijantu - zasto da ne?! Hvala na komentaru.

    OdgovoriIzbriši
  3. Deluje zanimljivo, primamljivo i ukusno, kao i svi ostali recepti. Zanima me (znam da je sve zdravo) ali koliko je preporucljivo kod dijeta? Cini mi se da se kod dosta recepta nesto dinsta, przi, stavlja ulje i sl.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislim da sam dobro razumela Vase pitanje. Naravno, postoji razlika izmedju zdrave hrane i zdrave ishrane. Npr.sargarepa je jako zdrava namirnica, ali necete biti zdravi ako jedete samo sargarepu.
    Recepti u ovom blogu su bez mesa, za pripremu jela koristim nerafinisane namirnice, prirodne zacine... Takve namirnice svakako nece dovesti do bilo kakvog poremecaja u organizmu, na suprot ishrani koja je bazirana na mesu, rafinisanim proizvodima i aditivima koju sadrzi vecina hrane.
    Ako Vas zanima zdrava ishrana uz pomoc je moguce otkloniti mnoge zdravstvene probleme i regulisati telesnu tezinu, toplo Vam preporucujem program ishrane Vitaplex koji je odlican uvod u zdravu ishranu i vrlo osvedocujuc proizvod. O Vitaplexu informacije mozete pronaci ovde: http://milox.org/Vita.htm

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...