19. svi 2010.

Slatko do ruža


Slikano na početku pripreme
 
Fotka 2.dana stajanja: latice su svenule, sada već ogrezle u slatkoj vodi.
Gotovo slatko ima malo tamniju nijansu crvene boje zbog smeđeg šećera.

U našoj bašti imamo preko 100 prekrasnih ruža. Za proteklih 20 godina, nikada ih nisam prskala hemijskim sredstvima. Zato, svakog maja i nekoliko puta u toku leta, pripremam ovo slatko od mirisnih ruža. Neki kažu da slatko treba da bude od divljih ruža, ali nama je ovo odlično, pa nećete pogrešiti ako pokušate sa ovim receptom:

Potrebno je ubrati 400 grama ružinih latica, naravno, ne prskanih. Prstima obuhvatite latice precvalih cvetova i povucite ka sebi, tako da prasnici ostanu na stabljici. Latice dobro operite, stavite u veliku šerpu i pospite sa 500 grama smeđeg šećera šećerne trske, nakon čega sve prelijte sa ½ litre obične vode. Poklopite šerpu i ostavite dva do tri dana na sobnoj majskoj temperaturi.
Stavite šerpu na vatru i kuvajte do gustine koju želite. Pazite da ne prekuvate; povremeno odvadite kašićicu tečnosti na tanjirić i ostavite da se ohladi da biste odredili pravu gustinu. Kada je dovoljno gusto, sklonite sa vatre i dodajte sok od jednog većeg limuna, promešajte. Ostavite da se ohladi i tada slatko sipajte u teglu i zatvorite. Ne pojesti sve od jednom :)
Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Checker

4 komentara:

  1. Jedva cekam da probam ovogodisnji rod.

    OdgovoriIzbriši
  2. Konačno si stavila taj recept! Hvala! Odličan ti je!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma prekrasno je ono tvoje usecereno cvijece, ali ni ovo moje slatko nije lose :) Kako stvari stoje, uskoro ce nova berba...

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...