12. pro 2013.

Čokoladni mafini II



Ova varijanta Brownie Muffin-a je prejednostavna i sa lakoćom će je napraviti i oni koji se ne snalaze baš najbolje u kuhinji... toliko je jednostavna i uobičajena da sam razmišljala da li uopšte ima smisla pisati post na blogu, obzirom da imam malo "blažu" varijantu Čokoladnih mafina, ali je prevagnulo oduševljenje baš svakog ko ih je probao, tražeći recept. Dakle, bacite se na posao :)

Uključite odmah rernu na 170 stepeni, jer priprema mafina ide jako brzo.
U veću šerpu stavite malo vode, stavite u nju manju šerpu tako da voda dotiče dno i pustite vodu neka provri. U manju šerpu izlomite 200 gr crne čokolade. Bez obzira da li želite zdraviju ili ne varijantu ovih mafina, svakako neka bude kvalitetna crna čokolada sa najmanje 70% kakaoa. Ja sam radila sa organskom crnom čokoladom. Dakle, izlomite je i stavite na paru, odnosno u manju šerpu da se rastopi i dodajte čokoladi i 175 gr putra (ja koristim sojino maslo, ali možete pripremiti i sa običnim putrom).


Smanjite vatru, neka se to polako otapa, a za to vreme u činiji za mešanje pomešajte 130 gr običnog brašna (koristim sveže mleveno integralno prosejano pšenično brašno, ali svakako možete koristiti i obično kupovno belo brašno), 250 gr mlevenog šećera (ja koristim smeđi šećer), na vrh noža soli, isto toliko sode bikarbone, jedan vanili šećer i tri cela jaja (prethodno ih umutite viljuškom u dubokom tanjiru).
Sada svemu dodajte otopljenu čokoladu sa putrom, dobro kašikom promešajte. Kolač nije potrebno mutiti mikserom i ne treba ga previše mešati nego ručno umutiti samo da se sjedine sastojci u jednoličnu masu.
Izlijte smesu u kalupe za pečenje mafina. Mera je za tačno 12 mafina. Stavite u zagrejanu pečnicu i pecite na 170 stepeni ne više od 20-ak minuta, bez otvaranja pećnice. Malo će narasti, a kada se raspucaju - gotovi su. Trebali bi da ne budu suvi, ali i ako ih malo duže pečete neće biti loši.
Moje korpice na fotografiji su ovog puta bile malo prevelike pa mafini nisu napunili korpice, ali je ukus podjednako božanstven! Naravno, mafine možete peći samo u kalupu, bez papirnatih korpica, ali onda putrom premažite kalupe pre nego što stavite testo u njih. Uživajte!


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...