18. velj 2011.

Povrće u voku

Ovo nam je jedno od omiljenih jela. I ako ne jedemo meso, ponekad se osećamo zasićeno od začinjenih jela, tako da bar jednom nedeljno, nezavisno od godišnjeg doba, pripremim povrće u voku, dubokom tiganju. Ako investirate u vok, potrudite se da bude dobrog kvaliteta, najbolje tucani, od kovanog gvožđa, teški, a ne od teflona. 
Povrće u voku se vrlo kratko prži uz dodatak malo kvalitetnog, nerafinisanog ulja. Ovakva ulja se koriste "štedljivo", a treba izbegavati i dugotrajno zagrevanje, jer se gube korisna svojstva ulja (na viskokim temperaturama i dugotrajnom kuvanju).
Najbolje je sveže seckano povrće preliti nerafinisanim, hladno ceđenim uljem, pa tek onda ga termički obraditi, jer će na takav način, povrće apsorbovati korisne materije iz ulja.
Dodatak kuzu praha je takođe blagotvorno za naš organizam. Kuzu prah se koristi za zgušnjavanje jela; nešto slično belom skrobu - "gustinu", samo zdravija varijanta. Kuzu je divlja biljka (divlja loza), a koristi se koren. Ima široku primenu u orijentalnoj medicini i u makrobiotičkoj kuhinji gde se između ostalog koristi za pripremu napitka koji jača probavu, povećava vitalnost i smanjuje opštu malaksalost organizma, ali i za zgušnjavanje jela. Prodaje se u prodavnicama zdrave hrane u obliku belog praha ili grudvica.

Ovoga puta, u vok sam krupnije narendala šargarepu, dodala malo zamrznutog graška, malo na tanke kolutiće praziluka i vrlo malo sitno naseckanog đumbirovog korena. Prelila sam sa malo nerafinisanog maslinovog ulja, vok stavila na jaču vatru i dinstala 10-ak minuta.
Pred kraj dinstanja, dok je povrće tek malo omekšalo, pomešala sam 1 dcl tople vode sa 1 kafenom kašikom kuzu praha i malo soja tamari sosa i dinstala još par minuta.
Povrće poslužiti sa integralnim pirinčem. Neke od omiljenih nam kombinacija u voku su: šargarepa i svež kupus, zatim kombinacija karfiola i brokule, kombinacija šargarepe i žute boranije...


Protected by Copyscape Duplicate Content Check

4 komentara:

  1. Kada želim zdravu varijantu onda radi povrće u voku sa soja sosom. Nisam znala za kuzu prah. Interesantno čega sve nema u prirodi!
    Jedino što je za vok potreban plin, ali dobro može i ovako.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jelena, povrce pusti svoje sokove nakon par minuta dinstanja, pa taj sok zgusnem kuzu prahom. Plin imam, ali mislim da moze i na struju ako vok ima ravno dno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zdrava hrana, puna vitamina, lepo i ukusno...

    OdgovoriIzbriši

Hvala Vam na poseti i komentaru koji ce biti objavljen nakon moderiranja! Sandra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...