30. ruj 2010.

Miso supa

I ako niste makrobiotičar, sigurno ste čuli za Miso supu. Ona je u ishrani makrobiotičara u svakodnevnoj upotrebi, ali je postala već i "fensi" jelo u restoranima koji drže do svoje originalnosti i kulture ishrane.
Ja u pripremi Miso supe koristim najčešće organski miso, i ako ćete u prodavnicama zdrave hrane naći nekoliko vrsta koji se razlikuju kako bojom, tako i cenom. Naravno, obično važi ona, što skuplji - to kvalitetniji.
Neko će reći da je skupo dati za pakovanje od 200 gr oko 600 dinara (6 evra), ali to je relativno i svakako je isplativo kada se uzmu u obzir vrednosti Miso paste, kao i izdašnost pakovanja.
Miso pasta je glatka i tamna masa od soje, nastala fermentacijom ječma ili pirinča i morske soli i prirodnog enzima, Kođi alge. Prema legendi miso su bogovi darovali čovečanstvu za poboljšanje zdravlja, dogovečnost i sreću; tradicionalno se proizvodi u Japanu, dugotrajnim procesom od 18 do 24  i više meseci.
Miso sadrži proteine, kompleks B vitamina, kalcijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalijum i biolavonide.
Tanjir miso supe dnevno pojačava odbrambene snage našeg organizma i preventivno deluje na mnoge bolesti. Pre svega, pomaže varenje hrane (jer sadrži žive enzime) i otklanja mnoge stomačne probleme, a preporučuje se kako zdravim osobama, tako i onima koji na žalost to nisu.
Dakle, ako i niste pristalica "zdrave hrane" mogli biste bar ovu jednostavnu i zdravu supicu uvrsiti u Vašu ishranu!
U šerpicu zapremine 1,5 l stavite manju, sitno naseckanu glavicu crnog luka i dve do tri na tanke kolutice naseckane šargarepe. Prelijte sa 1/2 l vode (2 tanjira), dodajte prstohvat morske soli i kuvajte 10-ak minuta.
2 kafene kašike miso paste prelijte sa malo vruće supe (odvadite) i razmutite dok se miso potpuno ne rastopi i dodajte ga u supu. Kuvajte jos 2-3 minuta, sklonite sa vatre i dodajte seckanog svežeg peršun lista i poslužite toplo. Ja na kraju dodam u tanjir i kafenu kašićicu nerafinisanog maslinovog ulja.

U mnogim uputstvima za korišćenje misa, piše da se miso ne kuva. Moj konsultant makrobiotike, gospođa Vera Pilipović (ovlašćeni učitelj makrobiotike Kushi instituta) me drugačije učila. Mislila sam da nešto nisam dobro shvatila ili zapamtila, no proverila sam i u mojoj "bibliji" makrobiotike Complete guide to macrobiotic cooking by Aveline Kushi (Evelin Kusi) gde nedvosmisleno piše u svakom receptu za miso supe da se kuva 3-5 minuta. Naknadno sam se konsultovala i sa gospođom Verom Pilipović i ona mi je objasnila da smo na Balkanu svi i onako previše "jang" i da je svakako potrebno kuvanje misa.

Ovaj recept je moja verzija osnovne Miso supice. Varijacije su brojne, od dodavanja algi pa do ostalog povrća, žitarica, semenki, svežeg tofu sira... pa do čitanja u nekom narednom receptu!

Protected by Copyscape Duplicate Content Check

26. ruj 2010.

Klice

Klice su nezaobilazan dodatak u svetu zdrave ishrane. Izvor su vitamina i minerala i možete ih dodavati svakom jelu. U klici su koncentrisani svi najvažniji sastojci zrna, koji fermentacijom prilikom klijanja postaju lako probavljiva hrana.
Vrlo lako ih možete uzgojiti u svojoj kuhinji i svakodnevno uživati u njihovim mnogobrojnim blagodetima koje donose organizmu.
Korišćenje klica u ishrani datira od pre pet hiljada godina, kada su još lekari u staroj Kini preporučivali klice kao lek. Kako klice sadrže i veliku količinu C vitamina, postoje legende koje opisuju moreplovce obolele od skorbuta koji su se oporavili upravo zahvaljujući klicama. 
Današnja zvanična nauka je neosporno utvrdila mnogobrojne vrednosti klica u odnosu na zreo plod (npr. klica pšenice u odnosu na zrelo zrno pšenice).
Tako ćemo u stručnoj literaturi pronaći da su klice lucerke bogate fitoestrogenom, biljnim hormonom, te da pomažu u menopauzi žene; klice žitarica su bogate E vitaminom, kao i B kompleksom vitamina, sadrže gvožđe, magnezijum, kalij, kalcij, natrij, fosfor... Ali, bacimo se na posao!

Prvo je potrebno da odabrano seme dobro operete. Seme bi trebalo biti organsko, tj. uzgojeno bez pesticida i herbicida. Nikako nemojte seme kupovati u poljoprivrednim apotekama, već isključivo u prodavnicama zdrave hrane. U Srbiji firme "Beyond" iz Nisa i "Bio Spajz" iz Beograda imaju široku paletu organski uzgojenih žitarica, pogodnih za isklijavanje. Isklijavati možete: lucerku, pšenicu, ječam, azuki pasulj, naut, lan, proso, suncokret... a uspeh će zavisiti od kvaliteta nabavljenog semena. Seme treba da bude "zrelo" i sveže (ne staro nekoliko godina, pečeno ili smrzavano) i nikako ne bi trebalo biti polomljeno.

Sitnijem semenu, kao na primer semenu lucerke, kinoe ili amarata potrebno je da bubri u vodi 5 sati, a krupnijem semenu 12 sati. Što se vremena isklijavanja tiče, ono je uglavnom od 3-5 dana, u zavisnosti od uslova (temperature, vlažnosti...) Možete ih početi jesti od časa kada se pojavi klica.
Dakle, odaberite seme i krenite!
Ja najčešće pripremam klice lucerke (alfa-alfa) i pšenice. Tehnika je ista.
Seme dobro operite. Ne preterujte sa količinom, jer biste klice trebali često sveže pripremati. Na tržištu postoje i specijalne posude, tzv. "klijališta", ali za početak možete i bez toga.
Stavite seme u staklenu teglu koju ćete zatvoriti isečenim komadom gaze sa gumicom (na teglu stavite parče gaze i na spoljašnji gornji rub tegle napnite običnu gumicu). Ja često radim klice i u nedostatku gaze možete postupiti kao ja: napravila sam "trajni poklopac" od plastičnog zatvarača za teglu; uzela sam metalnu štrikaču iglu, užarila je nad plinskim plamenom i bušila simetrične rupice na zatvaraču. Zatim sam turpijicom "obradila" rupice, da mi pri pranju ne bi zapinjala krpa.)

Nalijte vodu u duploj količini u odnosu na seme i ostavite da bubri.
Nakon 5, odnosno nakon 12 sati (u zavisnosti od veličine semena), teglu okrenite naopako i vodu izbacite kroz gazu (korisna je za zalivanje cveća), tj. seme ocedite.
Teglu bez vode, sa vlažnim semenjem stavite negde gde je nećete zaboraviti. Potrebno je nekoliko puta u toku dana isprati seme, tako što ćete jednostavno teglu poklopljenu gazom ili rupičastim poklopcem staviti pod mlaz vode, malo promućkati, okrenuti teglu, ocediti i ponovno je odložiti.
Ako to ne učinite, seme će se ubuđati i usluzaviti, te postati nejestivo.
Ako postupite ispravno, tj. isperete semenke 2-3 puta na dan, ubrzo ćete primetiti male, bele tačkice na vrhu semenke koja će se ubrzo pretvoriti u mali izdanak - klicu semena. Klice čuvajte 2-3 dana u frižideru (klice ce im i dalje rasti, ali mnogo sporije).

Klice semenja su najbolja sveže pripremljena i mogu se koristiti dva do tri dana; možete ih dodavati salatama i kašama ili ih jesti same potpljene u jogurtu ili voćnom soku. Ako nemate naviku doručkovanja (što je vrlo loše!), pokušajte bar pre kafe staviti u usta supenu kašiku klica i dugo ih žvakati.
Nemojte mešati različite vrste semanja pri isklijavanju, zbog različite dužine bubrenja i klijanja (npr. pšenicu i lucerku ili naut i kinou).
Takođe, klice je moguće i sačuvati na način kao i "zimnicu", u rastvoru 4% jabučnog sirćeta i vode (omer 1:1) uz dodatak morske soli, te na taj način možete dobiti interesantnu šarenu salatu, samostalnu ili dodatak drugim salatama. Za kiseljenje je pogodnije krupnije seme čvršćih klica, kao su su klice mahunarki, na primer klice semena nauta, azukija i drugog raznobojnog pasulja ili sočiva.
Klice lucerke - 2. dan klijanja
Klice lucerke - 3. dan klijanja - Spremne za upotrebu!

Protected by Copyscape Unique Content Checker

23. ruj 2010.

Chuftice od nauta

Za dve porcije su Vam potrebne dve solje prethodno skuvanog i ocedjenog nauta.
Stavite naut u blender (sa nozem za sitnjenje) i dodajte sitno seckana tri manja cesnja belog luka, seckanu glavicu (100gr) crnog luka, zaravnjenu kafenu kasicicu morske soli i prstohvat sode bikarbone. Ukljucite na kratko blender, jer ne bi trebalo biti suvise sitno naseckano. Zamenite noz dodatkom za mesanje ili dobijenu smesu istresite u posudu za mesanje, jer dalji postupak ne zahteva sitnjenje.
Sada dodajte u blender ili zdelu za mesanje dve supene kasike semenki susama, 5 supenih kasika integralnog psenicnog brasna i mesajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete cvrstu i kompaktnu masu. U zavisnosti od vlaznosti, tj. suvoce nauta, mozete dodati i vrlo malo vode (ako preterate, kuglice ce Vam se raspadati pri przenju). Ostavite smesu 30-ak minuta da se odmori.
Kafenom kasicicom vadite smesu na vodom navlazene dlanove i formirajte male okrugle cuftice. Przite u dubokom ulju. Za przenje koristim nerafinisano suncokretovo ulje.
Servirajte chuftice prelivene domacim ili kupovnim, guscim paradajz sosom, uz integralni pirinac.
Vise o nautu i njegovoj pripremi, kao i primeni, pogledajte u ovom postu.
RECEPT +
Krem supa od nauta
Ostalo mi je malo nepecene smese, za dve cuftice, pa sam je odlozila u frizider. Sledeceg dana, u zurbi, nisam stigla da pripremim neku corbicu uz rucak. Setila sam se smese u frizideru, prelila sam je vodom, dodala malo kuvanog nauta u zrnu, malo morske soli i malo suvog povrca, kada je provrelo, malo soja pavlake i suvog persun lista. Okus je predivan, podseca na krem supu od vrganja!



Protected by Copyscape Web Copyright Protection

22. ruj 2010.

Vegetarijanski rucak II

Jedan praziluk duzine 30-ak cm isecite na kockice, prelijte sa 5 supenih kasika nerafinisanog maslinovog ulje, dodajte prstohvat morske soli i dinstajte dok luk ne svene.
Kada je praziluk dinstan, dodajte mu oko 400 gr zelenog graska (svezeg ili zamrznutog), jedan veci paradajz nasecen na kockice, 3 manja krompira isecene na velicinu manjeg zalogaja. Posolite, dodajte mirodjiju i origano, dodajte malo soka od paradajza i dinstajte 40-ak minuta. Ako je potrebno, povremeno dolijte malcice vode.
Servirajte sa integralnom pogacom.

Protected by Copyscape Duplicate Content Check

21. ruj 2010.

Supica sa prosom i sargarepom

Potrebna Vam je voda koja je preostala od kuvanog kafriola iz prethodnog recepta (posta).
Potrebno Vam je i malo prosa, zitarice koju cete nabaviti u prodavnici zdrave hrane. Malena, okrugla i zuta zitarica bi trebala sto cesce se naci na Vasoj trpezi. Deca je vole zbog njenog blago neutralnog ukusa, a gurmane podseca ukusom na piletinu. Proso je koristan za zeludac, slezenu i pankreas, a u makrobiotici je nezaobilazna namirnica koja se koristi u supama, corbama, varivima, salatama i desertima...
Na svaki tanjir vode od kuvanog karfiola (u zavisnosti za koliko ljudi spremate supu) dodajte jednu manju sargarepu naseckanu na kolutice. Sveze listove karfiola operite, isecite peteljku i zilu lista, naseckajte na sitnije komadice, a samo zeleno lisce na sire rezance. Na svaki tanjir vode dodajte po jednu zaravnjenu kasiku oljustenog prosa i stavite kuvati 30 minuta.
Dosolite po potrebi, sklonite sa vatre i dodajte sitno seckan persun list.


Ovaj recept sam poslala kao ulaznicu za igru "Ajme, koliko nas je"
domaćinu Zoranu za mesec decembar 2010. na temu šargarepa/mrkva & paškanat/pastrnjak



 Protected by Copyscape Plagiarism Detection

Vegetarijanski rucak I

Suprug i ja, u sali ovo jelo zovemo "Krompir sa pecenjem" :)
U ovo doba godine, pijace su prepune prelepih, belih i ogromnih glavica karfiola. Potrebna Vam je jedna poveca glavica belog karfiola, a izaberite onu koja ima jos uvek svez zeleni list.
Dobro operite glavicu karfiola pod mlazom vode, a list isecite i sacuvajte sa supu (sledeci post!). Uzmite vecu i dublju serpu, toliku da Vam glavica karfiola stane u nju. Prvo pokusajte glavicu smestiti u serpu i dolijte vode da prekrije glavicu. Kada ste pronasli odgovarajucu serpu i dodali vodu, izvadite karfiol, vodu posolite morskom solju (na 1 l vode 1 kafenu kasicicu soli) i pustite da provri. U vrelu vodu pazljivo spustite glavicu karfiola i ostavite da vri 10 minuta.
Ukljucite pecnicu na 180 stepeni.
Krompir dobro operite i oljustite. Naseckajte ga na kriske. Stavite u vecu tepsiju i prelijte maslinovim nerafinisanim uljem i soja tamari sosom (nabavite u prodavnici zdrave hrane - u ovom blogu je vec dosta napisano o ovom lekovitom zacinu). Rukama promesajte da se krompir oboji tamarijem i oblozi uljem.
U sredini tepsije napravite mesta za karfiol. Glavicu pomocu dve viljuske pazljivo izvadite i celu je stavite izmedju krompira. Vodicu sacuvajte za supu. Premazite karfiol u tankom sloju Bio senfom. Preko senfa namazite pavlaku. Ako koristite sojinu pavlaku koja je nemasna, prethodno je umutite sa malo nerafinisanog maslinovog ulja; ako koristite mlecnu kiselu pavlaku, nema potrebe za dodavanjem ulja, jer ona je dovoljno masna. Mozete i pobiberiti kafriol, ako volite.
Jelo stavite u pecnicu, smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite 40-ak minuta (dok krompir ne bude pecen).
Servirajte toplo uz bogatu salatu!

Protected by Copyscape Plagiarism Detection

19. ruj 2010.

Ovsena kasa

Ako neko u Vasoj porodici ima problema sa krvnim pritiskom, budite uporni u pripremi ovog zdravog dorucka.
Ovsu (zobi), mozda najhranjivijoj zitarici, pobornici zdrave ishrane pripisuju cudesne moci kod regulisanja krvnog pritiska, slabokrvnosti i poremecaja u digestivnom traktu. Preporucljiva je u ishrani dece, kao i za ishranu bolesnika, jer regenerise celokupan organizam.
Uvece dobro operite 2 solje oljustenog ovsa (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane), stavite ga u serpu i prelijte sa 8 solja vode (omer 1:4). Pustite da provri, sklonite sa vatre i neka poklopljeno stoji preko noci.
U jutro cete videti da je ovas omeksao i nabubreo.
Odvadite ovsa koliko Vam je potrebno za dorucak, a ostatak stavite u frizider, jer moze da stoji do nedelju dana. Dakle, svakodnevno cete odvaditi koliko Vam je potrebno za pripremu dorucka, doliti malo vode da bude kasasto i pustiti da provri. Kasu istresite u tanjir i zasladite prirodnim sladom (pirincani ili jecmeni slad). Ove nedelje mi smo nasu kasicu sladili dzemom od sljiva i posipali hrskavim pahuljicama.

18. ruj 2010.

Varivo od nauta + zdrave grickalice

Naut (leblebija, slanutak) je kvalitetna mahunarka, u nasem narodu omiljena kao slana, pecena grickalica. Takodje se u nekim narodima koristi, mesajuci je sa psenicom, za pripremu kvalitetnog hleba, Francuzi je koriste za pripremu pirea (poput krompir pirea). Takodje, dodaje se supama, corbama, varivima i saltama, ali se od njega prave i ukusni namazi poput pasteta. Moguce je cak pripremiti i slatkise od nauta, a pecen i mleven se koristi i kao surogat kafe. U svakom slucaju, nutricionisti preporucuju sto cescu upotrebu nauta u svakodnevnoj kuhinji.
Za ovaj recept Vam je potrebno oko 200 gr. nauta. Preko noci ga potopite u dosta vode. Nabubrice i uvecati zapreminu. Pred pripremu jela, ocedite ge i skuvajte u expres loncu sat vremena (solja nauta sa tri solje vode). Kuvan naut procedite.
Dinstajte na kockice nasecen praziluk sa 3 supene kasike nerafinisanog maslinovog ulja. Kada je praziluk dinstan, dodajte mu naseckanu jednu vecu sargarepu, jedan na kockice nasecen krompir i jednu seckanu, svezu crvenu papriku. Posolite i dalje dinstajte 30-ak minuta, povremeno dodajuci vodu da ne zagori.
Kada je povrce omeksalo, dodajte ocedjen naut, vode koliko je potrebno da prekrije povrce i naut, i kuvajte jos 20-ak minuta. Dosolite, pobiberite, dodajte malo mlevenog paradajza i vode do gustine variva. Na kraju, zgusnite varivo zakuvavsi noklice (link ka receptu).
Savet plus: ukoliko skuvate vise nauta, ocedjen visak nauta blago posolite mlevenom morskom solju, stavite u tiganj (bez ulja) i pecite (susite) 15-ak minuta na laganoj vatri. Ugodno grickanje!



Protected by Copyscape Originality Check

15. ruj 2010.

Hrskave pahuljice

Niste ljubitelj pahuljica za dorucak? A onih hrskavih, finih, uvoznih... i preskupih!? Evo, dragi moji: uz ovaj jednostavan i brz recept, sada mozete i sami da ih pripremate za dorucak.
U prodavnici zdrave hrane kupite psenicne, ovsene i jecmene pahuljice. U dublji sud za mesanje stavite po jednu solju od svake kupljene vrste pahuljica. Dodajte tome solju suvog grozdja, solju ociscenih semenki suncokreta (nepecenih), pola solje kokosovog brasna, dve viljuskom izgnjecene banane, pola solje smedjeg secera, pola solje meda i zaravnjenu kafenu kasiku morske soli. Smesu gnjecite rukom da se dobro sve sjedini, pa ostavite da se malo "odmori". Nakon 10-ak minuta smesu ponovo rukom dobro izgnjecite. Videcete da su pahuljice povukle vlagu banana i da su omeksale.
Uzmite tepsiju velicine pecnice, stavite u nju papir za pecenje, istresite smesu i pritiskavsi rukom, poravnajte. Stavite tepsiju u pecnicu zagrejanu na 150 stepeni.
Nakon 20 minuta secer i med bi trebali da se pocnu otapati na viskoj temperaturi, pa smanjite temperaturu na 120 stepeni i nastavite jos 20 minuta peci pahuljice. Gotove pahuljice bi trebale blago porumeniti, ali pripazite, ako Vam pecnica prejako pece, suvo grozdje ce vrlo brzo pocrniti i postati nejestivo.
Ostavite tepsiju u poluotvorenoj pecnici da ohladi (tokom hladjenja kora ce se stvrdnuti i dobiti na hrskavosti). Hladnu "koru" izlomite rukom i stavite u staklenu teglu ili zdjelu sa poklopcem.
Hrskave pahuljice mogu posluziti kao grickalice ili zdrav dorucak: mozete ih dodavati kasama od zitarica ili ih samo preliti jogurtom ili biljnim (pirincanim, sojinim) mlekom, kao obicne pahuljice.

Protected by Copyscape Online Infringement Checker

11. ruj 2010.

Kuvani sladak kupus

Jos jedno tradicionalno, a zaista zdravo i malo kaloricno jelo - varivo od slatkog kupusa.
U narodu su poznate lekovite vrednosti kupusa, a istice se njegovo posebno blagotvorno dejstvo na probavu, zbog bogatstva celuloze.
Pola glavice kupusa (glavica kupusa od oko 1 kg) sitno naseckajte i stavite u expres lonac. Kupusu dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka, 1/2 solje integralnog pirinca (nekuvanog), jednu sargarepu naseckanu na kolutice, malo celer korena naseckanog na stapice, lovorov list, malo aleve paprike, malo djumbira (u prahu ili svezeg) i morske soli. Prostalih pola glavice kupusa takodje naseckajte i stavite u lonac. Nalijte hladnom vodom da ogrezne, zatvorite expres lonac, pustite da provri i kuvajte 20-ak minuta na najmanjoj vatri. Lonac sklonite sa vatre, a kada se osigurac pare spusti, otvorite lonac i servirajte varivo uz snite dimljenog sojinog sira (zbog balansa proteina) i integralni hleb.

Protected by Copyscape Original Content Check

7. ruj 2010.

Lagani rucak

Kakav god bio Vas izbor i nacin ishrane, dobro bi bilo, bar jedan dan u nedelji, da "osvezite" Vas organizam vegatarijanskim, laganim i zdravim ruckom.
Na pari, najbolje uz pomoc resetke za kuvanje (resetka je iznad posude sa vodom) kuvajte sargarepu, karfiol i brokule odvojene na "drvca", a kada omeksa povrce dodajte na trake isecenu blitvu ili zeleno zelje.

OSNOVNI RECEPT ZA PRIPREMU INTEGRALNOG PIRINCA:
Solju integralnog pirinca dobro operite, lagano zagrejte (do susenja) u serpi, dodajte zaravnjenu kafenu kasicicu morske soli, supenu kasiku maslinovog ulja i dve solje vode. Kada provri, smanjite vatru na minimum i kuvajte 45 min. u poklopljenom sudu. Kada sklonite sa vatre, desetak minuta ostavite poklopljen pirinac pre serviranja.

Kratko obarite boraniju (ili je takodje kuvajte na pari), da se ne raskuva. U tiganju ugrejte 5 supenih kasika nerafinisanog maslinovog ulja i dodajte 5 sup.kasina domacih (ili kupovnih) prezli napravljenih od integralnog hleba. Lagano promesajte ulje sa prezlama i tome dodajte boraniju.
Sve skuvano rasporedite na tanjire i servirajte uz cinijicu tamari sosa (zacin od soje), kojime cete dosoliti povrce po potrebi! Pripazite pri kupovini soja tamari sosa. Uvek se odlucite za skuplju varijantu (koristi se stedljivo i dugo ce Vam trajati), ali ipak procitajte deklaraciju. Soja tamari sos mora biti prirodan, bez aditiva, aroma i ostalog sto sacinjava razne instant proizvode. Inace, tamari zacin je napravljen od fermentisane soje, psenice, vode i morske soli i veoma je slan i ukusan zacin koji treba umereno da se koristi u ishrani.

Protected by Copyscape Web Plagiarism Checker

5. ruj 2010.

Domaći džem od šljiva

 Netom ubrane šljive i štapici cimeta sa grčkog Atosa

Ova godina je pogodovala našem tradicionalnom voću - šljivama. Od moje Ruže dobila sam 10-ak kila domaćih, neprskanih šljiva i za tren napravila odličan džem bez mnogo muke.

Potrebno vam je 5 kg šljiva. Dobro ih operite i laganim pritiskom očistite od koštice, podelivši šljivu na dva dela. Stavite šljive u ovalnu veću posudu u kojoj ćete ih peći u pećnici. Pospite po šljivama 1/2 kg smeđeg šečera i u prah mlevenu šipku (5 cm) štapića cimeta. Dodajte, ako želite i vanilu ili malo ruma.
Stavite posudu u pećnicu i pecite 2h na 160 stepeni. Povremeno promešajte džem.
Vruć džem sipajte u dobro oprane staklene tegle i čvrsto ih zatvorite. Tegle stavite nazad u pećnicu, zagrejte pećnicu na 70 stepeni. Neka tako stoje u pećnici 1h. Isključite pećnicu i ostavite da se tegle polako ohlade, najbolje preko noći.
Džem od šljiva namazan na integralni hleb uz čaj, je odličan i zdrav doručak ili međuobrok. Takođe, džem možete koristiti kao nadjev raznim keksićima, kolačićima i palačinkama. A kada idete kod prijateljica u posetu, nema lepšeg poklona. Naravno, tada teglu ukrasite Vašim originalnim brendom, etiketom koju sami možete dizajnirati i štampati, čak i zajedno sa ovim receptom. I naravno, ne zaboravite komadićem krpcice, čipke ili ukrasnim papirom ukrasiti i poklopac tegle! Naravno, i moju Ružu sleduje teglica :)


Protected by Copyscape Online Plagiarism Tool
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...